Home Tema broja

Jeste za ples?! – intervju s knjižničarkom Ivanom Miletić i profesoricom Mirnom Gjuraš Car

U OŠ Cavtat se provodi nova izvannastavna aktivnost. Zove se Ritam i pokret. Novu aktivnost uvele su naša profesorica Hrvatskog jezika Mirna Gjuraš Car i knjižničarka Ivana Miletić ove školske godine. U novoj aktivnosti učenici uče kako plesati u paru. Plešu valcer, discofox kao i kubanski ples bachatu. Na iznenađenje Vjerojatno mislite da su se samo djevojčice prijavile, no iznenađujuće prijavilo se i par dječaka.  Novinarska grupa odlučila je napraviti intervju s njima pa poslušajmo što će nam one reći o novoj aktivnosti.

Kako ste odlučile zajedno pokrenuti ples u školi?

Mirna: Zapravo nam je krajem prošle godine, slučajno ili ne, u isto vrijeme pala ista ideja na pamet. Ispostavilo se da smo obje neko vrijeme razmišljale o uvođenju plesne aktivnosti, samo to nismo nikad izrekle. Kada smo jedna drugoj spomenule ideju, shvatile smo da zapravo želimo istu stvar.

Ivana: Obje volimo plesati i obje smo prošle tečajeve plesa. Ja sam u studentskim danima polazila tečaj standardnih i kubanskih plesova, a učiteljica Mirna trenutno pleše u plesnoj udruzi. Upravo smo zbog toga imale izraženu želju da svoje znanje i ljubav prema plesu prenesemo i na učenike naše škole.

Zašto baš ples u paru?

Ivana: Zato što je danas učenicima dostupno jako puno tečajeva modernih plesova koji se plešu pojedinačno ili u grupi, kao što su npr. Plesna grupa Lazareti, Zumba kids ili Step & Jazz, a ne znam nikoga da poučava djecu plesu u paru. Smatram da je korisno, pa čak i potrebno da se djecu poučava kako plesati u paru, da dječaci uče kako s poštovanjem prići djevojčicama, a djevojčice kako da čuvaju svoj osobni prostor. Također, ako savladaju tu vještinu u ranoj mladosti, bit će im puno lakše nadograđivati je kasnije.

Mirna: Nakon ovog dugog perioda u kojem je sve bilo vezano uz koronu, brojne izolacije i karantene, imale smo želju ponovno povezati učenike. Htjele smo da se svi malo više druže. Uživo. To su plesovi koji se plešu u paru, ali se najčešće plešu u raznim društvenim prigodama. U individualnim je plesovima svatko pojedinac, radi za sebe i bavi se samo sobom. Mi smo htjele započeti nešto kroz što će se učenici više povezati.

Zašto ste uvele tu aktivnost?

Mirna: Upravo zato što smo smatrale da nam je nakon dugog perioda u kojem se nitko ni s kim nije pretjerano družio potrebna aktivnost koja će nas sve povezati. A i zato što smo mi htjele uživati u plesu. Ima tu malo i sebičnosti. 😊

Koje plesove poučavate?

Ivana: Odlučile smo se za tri plesa, zato što više od triju ne bismo stigle ni zagrepsti u jednoj školskoj godini. A upravo ova tri plesa odabrale smo zato što su to plesovi koji mogu plesati na većinu glazbe koja se danas sluša i učenici će ih najviše moći iskoristiti. Tango, naprimjer, zahtijeva posebnu vrstu glazbe pa ga ne bismo mogli spontano zaplesati na nekoj svadbi ili proslavi.

Koju ćete glazbu najčešće birati?

Mirna: Trudimo se birati suvremenu glazbu, popularne pjesme koje su ili obrađene onako kako nama odgovara, npr. neka popularna pjesma u bachata verziji, ili pjesme koje imaju odgovarajući ritam pa se na njih može plesati neki od ovih plesova. Trudimo se da sve bude suvremeno, moderno i zabavno, ali s vremena na vrijeme ubacimo i nešto posebno za taj ples i podneblje iz kojeg ples dolazi.

Kakav je odaziv učenika na ples, ima li kakvih komentara?

Ivana: Aktivnost smo ove godine odlučile predstaviti samo petašima. Prvi je i osnovni razlog taj što ih je trenutno najviše, a drugi što nam kretanje od petog razreda daje prostora za usavršavanje do osmog. Mislim da je odaziv bio veći od onog što smo očekivale.

Mirna: Da, mi smo se nadale da će biti barem 5 prijava.

Ivana: A trenutno je u grupi dvadeset troje učenika, od toga osam dječaka. Svi redovno dolaze, dvoje troje izostane, ali činjenica je da su redovni i voljni, što nam je iznimno drago.

Mirna: Nisam čula nikakve negativne komentare. U početku su se malo bunili kad su čuli da će plesati u paru, ali tipa dvije sekunde.

Ivana: Sad su se već navikli i ništa im nije problem. 

Što kažu na ples dječaci?

Ivana: Dječaci se čine jako zadovoljnima. Najvažnije je u plesu da dječak zna dobro voditi. Moj je tata uvijek govorio da žena ne mora ni znati plesati, uz dobrog će plesača svaka proplesati. Naši dječaci polako usvajaju svoju ulogu. I čini se da zaista uživaju u tome.

Mirna: Odaziv dječaka je odličan, trećina je dječaka – jedan dječak na dvije djevojčice. Meni se čini da su im satovi sve draži i draži. Vide da im dobro ide pa se rado vraćaju po još. 😊

Kako učenicima ide dosad? Jesu vas neki učenici iznenadili?

Mirna: Zapravo su nas svi pozitivno iznenadili, neki čak i oduševili. Zaista su odlični, kad usporedim s time kojom brzinom odrasli usvajaju vještine plesa, fascinirana sam kojom brzinom naši učenici sve odrađuju, ipak mi imamo samo jedan školski sat tjedno, a to je jako malo vremena. Dok dođemo, pripremimo se, zagrijemo, ostane malo vremena za pravi rad. Neki su se učenici pokazali kao pravi talenti iako to u našoj grupi nije ni važno. Ovi se plesovi najviše plešu radi zabave, društva i uživanja i mi nismo u procjeni talenata niti nas zanima tko je bolji, tko lošiji. Bitno nam je da se svi druže, zabavljaju i usput nešto i nauče.

Ivana: Ako jednom vidimo da netko od polaznika pleše u paru na ove plesove koje smo ih naučile, bit ćemo presretne.

Mirna: Možda čak neće plesati ove plesove, ali će za koju godinu u srednjoj školi ili na fakultetu krenuti na neke druge plesove baš zato što im je bilo lijepo s nama i zato što su vidjeli da znaju i mogu.

Trenutno ih podučavate ples bachatu, koji je sljedeći?

Ivana: Započeli smo s bachatom, a sljedeći je ples valcer. Učiteljica Mirna je podučavala bachatu jer ona taj ples trenutno trenira i bolje ga zna od mene, a ja ću engleski valcer. Valcer je puno jednostavniji i sporiji od discofoxa koji bi bio treći ples koji planiramo do kraja školske godine naučiti. Discofox je malo brži i kompliciraniji pa smo ga zato ostavile za kraj.

Zašto baš bachata, a zašto valcer?

Mirna: Zapravo smo odabrale sva tri plesa prema onome što same znamo, u čemu smo se same pronašle, što bismo mogle podučavati učenike da im ne bude preteško ni prezahtjevno za početak i onome što će možda najčešće primjenjivati kada jednog dana krenu izlaziti u klubove, na zabave i svadbe. Ja osobno idem na salsu i bachatu. Bachata je sporija, ritam je jednostavniji i puno je lakše usvojiti njene osnove nego osnove salse. Svakako smo htjele napraviti svojevrstan uvod u glazbu na španjolskom jeziku kako bi je učenici upoznali i privikli se na nju. Željele smo prvenstveno da nauče slušati ritam i pjesmu, a bachata je možda bio najjednostavniji ples za to. Sad krećemo u neke drugačije ritmove pa ćemo vidjeti kako će se u tome snaći.

Ivana: Vjerujem da će im se i ostali plesovi svidjeti jednako kao i bachata i da će jednog dana sva tri plesa plesati i u privatnom životu nakon škole.

Planirate li imati neke nastupe na školskim priredbama, možda osnovati plesni klub, neku izvannastavnu aktivnost?

Mirna: Ne znamo hoće li biti baš plesni klub, vidjet ćemo kako će se razvijati ovo što smo započele. A započele smo bez nekih velikih ambicija. Htjele smo ih sve zbližiti, uvesti nešto novo, drugačije i pomalo zaboravljeno. Plesovi u parovima nisu baš popularni među mladima. Kad smo im rekle da će plesati u parovima, prva je reakcija bila NE! Otpor je znak koliko su takvi plesovi zapostavljeni, a to nije tako samo kod djece, nego i kod odraslih. Htjele smo taj dio kulture vratiti među djecu, a ako oni pokažu veći interes…

Ivana: Ni učiteljica Mirna ni ja nismo profesionalne plesačice niti smo osposobljene profesionalno obučavati djecu. Nemamo nikakve diplome. Mene je tata naučio plesati, kasnije sam upisala tečaj plesa, a učiteljica Mirna sad ide na tečaj plesa i pleše u plesnoj udruzi. Obožavamo plesati i to je prvi i najveći razlog zbog kojeg smo pokrenule aktivnost. Htjele smo tu ljubav prenijeti na učenike, a onda i sve ovo ostalo što smo spomenule, a to je da ih zbližimo i nešto novo uvedemo. No prije svega, mi volimo plesati i tu smo ljubav htjele prenijeti na djecu.

Bi li vam bio problem nabrojati sve plesove koje ste planirali podučavati učenike do osmog razreda?

Ivana: Ne vjerujem da ćemo se s vrstama plesova previše širiti, jer, recimo, ja tango ne znam plesati.

Mirna: Ja bih možda ubacila salsu s vremenom. Vidjet ćemo, teško je bilo što trenutno prognozirati. Ako dogodine ovogodišnji petaši ne budu htjeli ići onda ćemo s novim petašima krenuti iznova, a ako oni nastave, onda ćemo morati smišljati neke nove plesove, što nam nije problem, otvorene smo za sve opcije.

Ivana: Ali ja mislim da smo nas dvije dovoljno sposobne da zadržimo ovu djecu…

Mirna: Ako ništa drugo – slatkišima (smijeh).

Priredile: Ana Bako, 6. a, Lea Carević, 6. a i Đulia Brautović, 5. d

Similar Posts