Iz knjižnice Projekti Tema broja

Projekt “Čitam ti” u našoj školi: Njihovo oduševljenje mene oduševljava i jača moju želju i volju da s ovim projektom nastavim i iduće školske godine

Knjižničarka Ivana Miletić je na početku ove školske godine započela s novim projektom “Čitam ti” koji kao osnovnu aktivnost ima čitanje na glas. Naime, knjižničarka svaki dan učenicima u knjižnici – čita.

U našoj se knjižnici od početka školske godine provodi projekt pod nazivom “Čitam ti” koji je osmislila knjižničarka Ivana Miletić. Projekt se provodi s učenicima od 1. do 3. razreda i u višim razredima u 5. i 6. razredu, a kao osnovni zadatak i aktivnost projekta je upravo glasno čitanje učenicima. Od ponedjeljka do petka svakodnevno je jedna grupa učenika u knjižnici na čitanju. Ponedjeljkom i petkom dolaze učenici 2. i 3. razreda, utorkom prvašići u matičnoj školi, te prvaši i drugaši u Područnoj školi Močići dok četvrtkom dolaze učenici 5. i 6. razreda.

Brojni su razlozi zašto je knjižničarka pokrenula ovaj projekt. Najprije je ova školska godina od Ministarstva proglašena kao Godina čitanja pa sam i razmišljala o nekom projektu čitanja, s obzirom da smo svi svjesni činjenice koliko se danas djeca malo bave knjigom i čitanjem u slobodno vrijeme – rekla nam je knjižničarka Ivana. Kao i mnoge mame, svojoj djeci doma čitam od njihove najranije dobi, naravno, započeli smo sa slikovnicama s jako puno slika i jako malo teksta, kasnije došli do bajki iz raznih zbirki koje sam pronalazila, pa i priča iz časopisa Prvi izbor. S godinama smo napredovali s čitanjem te sam primijetila da mojim djevojčicama nisu dovoljne samo bajke koje pročitamo u jednoj večeri. Postale su malo zahtjevnija publika :). Već su išle u školu, a kako ja nisam htjela stajati s čitanjem jer su to bili posebni trenuci, samo naše vrijeme koje one obožavaju – odlučila sam im početi čitati knjige. Započela sam s kraćim kao što je Pale sam na svijetu, a nastavila s Dnevnikom Pauline P i slično. To je bila odlična ideja, jedva su čekale novu večer čitanja da vide “što je bilo dalje”. Pročitale smo i pojedine naslove iz serijala knjiga za djecu Pet prijatelja, a naravno i brojne dijelove iz serijala Čarobnice Lili koja ih je oduševljavala svojom maštom i pustolovinama. Dok sam razmišljala koji ću projekt započeti u knjižnici, vođena iskustvom koje imam sa svojom djecom, poželila sam isto veselje i radoznalost pobuditi i u školi među učenicima. I tako je nastao projekt “Čitam ti” – ispričala nam je knjižničarka.

Čitanje na glas znanstveno je dokazan način kako motivirati učenike na samostalno čitanje, način da ih naučimo kritički razmišljati dok istovremeno stvaramo osjećaj pripadnosti grupi čitanja ili razredu ukoliko čitamo pred cijelim razredom. Čitanje na glas će u učenicima također probuditi i sjećanja na osjećaje koje su imali kada su im čitali roditelji dok su bili mali, ukoliko imaju takva iskustva. Taj osjećaj može biti dobar temelj za nastavak dolaženja, dok i sami ne osjete uzbuđenje koje će u njima proizvesti radnja čitane knjige. Kad osjete uzbuđenje i želju čuti što je bilo dalje – onda možemo reći da su “uhvaćeni u mrežu” ljubavi prema knjizi i čitanju.

Čitanje u PŠ Močići

Kršimo pravila!

Na pitanje kako učenici reagiraju na projekt odnosno vrijeme provedeno slušajući, knjižničarka nam je rekla da su reakcije učenika odlične. Nisam očekivala da će učenici tako reagirati, s tolikim oduševljenjem slušati, komentirati pročitano, moliti me da nastavim čitati iako je vrijeme čitanja gotovo. Tada prekršimo mjeru i pravilo – i nastavljamo čitati. Djeca jave roditeljima da će malo kasniti iz škole. Zakasniti zbog knjige – predivno! Grupa učenika petaša i šestaša me moli da pronađem još jedan dan kad bi oni mogli dolaziti jer im je malo samo četvrtkom, no problem su njihovi rasporedi i neusklađenost istih. Njihovo oduševljenje mene oduševljava i jača moju želju i volju da s ovim projektom nastavim i iduće školske godine kada se nadam da ću moći napraviti i koju grupu više. Volila bih zadržati moje slušatelje od ove godine jer su predivni, stvorili smo neki svoj, posebni svijet, knjiga nas je povezala na brojne načine i htjela bih da se ta veza i nastavi – rekla nam je Ivana Miletić.

Što kažu učenici?

Na pitanje kako se osjećaju na čitanju u knjižnici, sve grupe učenika su nam odgovorile da im je lijepo, da vole ići na čitanje i da jedva čekaju idući susret da saznaju što je bilo dalje. Učenici viših razreda su nam usporedili čitanje s gledanjem serije, kažu da se osjećaju kao da prate neku seriju u kojoj je svaki idući nastavak sve uzbudljiviji. Izdvojili smo neke izjave:

Ja se na čitanju odmaram!

Jakov Rajčević, 6.c

Meni se sviđa u knjižnici i volim knjige koje knjižničarka čita jer su zanimljive i fora, a najdraža mi je Vještice.

Toni Lučić, 2. b

Sviđa mi se ići na čitanje jer se knjižničarka zabavlja s nama dok čita, vidi se da uživa, dok kod nekih drugih ljudi se vidi da čitaju, ali im se neda.

Luči Kušelj, 6. b

Volim ići na čitanje jer su mi knjige koje čitamo jako zanimljive i uzbudljive i dolazak u knjižnicu mi dođe kao odmor!

Nikola Grmoljez, 6. A

Na predsatu čitanja se osjećam sretno! Knjižničarka jako lijepo čita i jako je dobra.

Ana Miljanović, 3. a

A što roditelji?

Od roditelja su također pristigle pozitivne reakcije na projekt, bilo je i onih koji su naknadno, nakon što su čuli od nekoga za projekt u školi, dolazili pitati mogu li uključiti i svoju djecu. Mnogi su nam istaknuli da je ovo uistinu lijep i potreban projekt u današnje vrijeme kada su učenici prezasićeni informacijama u svim drugim oblicima i na svim drugim medijima, a najmanje knjigom kojom se ne možemo zasitititi koliko god ju čitali jer ne djeluje na takav, zamarajući način na mozak, kao što to čini recimo ekran.

Moje dijete ide u 2. b razred i ide na čitanje u knjižnicu od početka ove školske godine. Ona je jako zadovoljna, kao i ja.

U razgovoru s učiteljicom saznala sam da je Tea lijepo napredovala u izražajnom čitanju, a kroz ovaj projekt je zavolila čitanje tako da sam uistinu presretna.

Hvala puno i odmah se bilježimo za sljedeću školsku godinu!

Marija Butijer Lončar

Vrlo je važno odabrati dobru knjigu

Vrlo je važno koje knjige odabrati čitati učenicima. Tema knjige treba biti prilagođena njihovim interesima, zanimljiva i uzbudljiva, a osoba koja čita na glas mora znati što radi. Nije dovoljno samo čitati na glas, potrebno je uživati dok čitate. Učenici to osjete. Smijte se gdje je knjiga smiješna, rastužite se gdje se tuga spominje, uživite se u knjigu koju čitate i svaku ekspresiju sebe kao čitatelja prenijet ćete na dijete doma ili učenika u školi. Cilj koji ste si zadali na početku neće izostati – savjetovala je knjižničarka. Na pitanje koje knjige je dosad učenicima pročitala, knjižničarka nam je rekla da su brojne naslove pročitali. Jedino je s prvašićima čitala bajke i priče koje završe isti dan čitanja jer je njihova koncentracija još uvijek ograničena dok je s ostalim učenicima čitala cijele knjige pa je tako rekla da je drugašima i trećašima pročitala 5 knjiga od kojih su zadnje tri imale preko 200 stranica, dok je s petašima i šestašima pročitala 3 knjige od kojih je jedna 430 stranica. Djecu je oduševio David Walliams, poznati engleski komičar i pisac, poznat po brojnim dječjim naslovima koji su osvojili djecu svijeta, ali i po sudjelovanju u showu Britain’s Got Talent kao član žirija. Od njegovih naslova smo pročitali Zlu zubaricu i Gospodina Gnjusa, a sljedeće od njega što nam je u planu pročitati je Ledeno čudovište. Naslove koje nemamo u našoj knjižnici smo posuđivali u Narodnoj knjižnici u Cavtatu, a brojne njegove naslove nam je posudila na korištenje naša učenica Anja Klečak koja jako puno čita i posjeduje skoro sve dječje naslove ovog spisatelja. Uistinu se radujemo svakom novom naslovu i svakoj novoj pustolovini koju nam donosi i ako ovaj projekt iznjedri samo jednog strastvenog čitača – puno smo postigli!

Priredila: Lea Carević, 5. a

Similar Posts