Iz knjižnice Projekti Tema broja

Anketa o čitanju provedena s učenicima od drugog do osmog razreda

U ovoj godini čitanja provodimo različite aktivnosti koje uključuju čitanje na bilo koji način, ili da učenicima čitamo ili da učenici čitaju sami ili drugima. Povedeni željom saznati kakva je situacija kod nas u školi općenito u svim razredima, koliko učenici čitaju u slobodno vrijeme, čita li im tko doma i ako da koliko često i što, proveli smo manje istraživanje od 2. do 8. razreda, a ovdje niže su rezultati provedenog istraživanja, odnosno provedene ankete.

Analiza ankete – 5. do 8. razred

Anketi koja je imala za zadatak istražiti čitalačke navike učenika pristupilo je 213 učenika od petog do osmog razreda.

Na tvrdnju „često mi kod kuće čitaju na glas“ potvrdno je odgovorilo 50 odnosno 23,5 posto učenika dok je ostatak od 163 učenika odgovorio negativno.

Prema anketi, kod kuće im najčešće čitaju roditelji (mama 34,8 %, tata 12,4 %).

Većini ispitanih učenika, njih gotovo 68 % čitati su počeli kad su imali oko 5 godina, manjem dijelu sa 6-7 godina (oko 12 %), a vrlo malom dijelu nakon toga.

Zanimljiv je i izbor knjiga koje su im čitali. Najvećem dijelu učenika, njih 68,2 % čitali su slikovnice/kratke bajke, nešto manjem dijelu romane za djecu (oko 5 %) odnosne nešto treće ili ništa od navedenog.

I sedmo pitanje, odnosno tvrdnja koja glasi „U slobodno vrijeme rado čitam i knjige koje nisu lektira“ govori mnogo o čitalačkim navikama učenika. Naime, .većina njih – 74 % ne čita knjige koje nisu lektira.

Na osmo pitanje „Koliko čitaš u slobodno vrijeme?“ većina učenika – 48 % tvrdi da ne čita u slobodno vrijeme. Od onih koji čitaju, 11 % čita svaki dan, 8,5 % svaki drugi dan, 15 % jednom tjedno dok većina, odnosno 25,4 % čita jednom mjesečno.

Ne iznenađuje zato da većina učenika, odnsosno njih 89 % na tvrdnju „radije biram knjigu nego film/seriju“ odgovara negativno dok 24 učenika odnosno 11 % odgovara potvrdno.

Analiza ankete – 2.,3. i 4. razredi

Anketi je pristupilo 110 učenika od 2. do 4. razreda.

Na tvrdnju „često mi kod kuće čitaju na glas“ potvrdno je odgovorilo 42 odnosno 38 posto učenika dok je ostatak od 68 odnosno 62 posto učenika odgovorio negativno.

Prema anketi, najčešće im doma čita mama – 32 %, zatim tata – oko 6 %, a u manjem dijelu i ostali ukućani. Većina ipak kaže da im nitko ne čita na glas.

Kao što se vidi na donjem grafikonu, većini su počeli čitati kad su imali oko 5 godina, manjem dijelu sa 6 ili 7, a nikome od ispitanih nakon toga.

Na pitanje „Koliko su ti često čitali ili ti čitaju?“ većina odgovara svaki drugi dan ili jednom tjedno. Manji dio odgovara sa svaki dan odnosno jednom mjesečno dok najvećem dijelu nikada ne čitaju kod kuće.

Od onih kojima čitaju, najčešće čitaju bajke – 20 % i dječje romane – 17,3 %

Zanimljivo je da većina ispitanih – 77 učenika što je 70 % odgovara da kod kuće čita nešto što i nije zadano kao lektira.

Na iduće pitanje „Koliko čitaš u slobodno vrijeme?“ odgovor svaki dan ponudilo je 9,1 % učenika, odgovor svaki drugi dan 21,8 % učenika dok većina čita jednom tjedno (26,4 &) dok jednom mjesečno u slobodno vrijeme čita 12,7 % učenika.

Na zadnje pitanje odnosno tvrdnju „Radije biram pročitati knjigu/slikovnicu nego gledati crtić/film“ potvrdno odgovara 29 učenika što je u postotku 26,4 dok ostatak od 81 učenika na tvrdnju odgovara negativno.

Najveća sličnost u odgovorima učenika od 2. do 4. razreda s učenicima od 5. do 8. razreda je u dobi kad su im počeli čitati. Pa su tako većini ispitanih kod kuće čitali s 5 godina i prije, a tek manjem dijelu nakon toga. Većini ispitnih učenika u obje skupine nisu nikad čitali na glas.

Najveća razlika u dvije ispitane skupine je u čitanju u slobodno vrijeme. Većina ispitanih učenika od 2. do 4. razreda čita u slobodno vrijeme – njih 70 % dok je u drugoj skupini, od 5. do 8. rezreda taj postotak niži i kreće se oko 48 %.

Razlika je prema tome i u odgovoru na zadnje pitanje/tvrdnju Radije biram pročitati knjigu/slikovnicu nego gledati crtić/film“ u kojoj potvrdno odgovara 26,4 učenika „malih“ razreda dok se u „velikim“ razredima na potvrdan odgovor odlučuje svega 11 % ispitanih učenika.    

Similar Posts