Gosti nas podučavaju

Putujemo kroz špilje i jame

U našoj školi održano je predavanje u sklopu volonterskog projekta “Ambasadori Čistog podzemlja” koji provodi Zagrebački speleološki savez. Projekt je pozitivno ocijenjen od Agencije za odgoj i obrazovanje te se provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Predavanje je održala iskusna  speleologinja Jelena Beželj te educirala učenike o važnosti krškog podzemlja, o tome tko ga, i kako istražuje te o važnosti zaštite špilja i jama kao podzemnih rezervoara pitke vode. Predavanje je održala u punoj speleološkoj opremi (odijelo, kaciga, oprema za kretanje po špagi) te je demonstrirala tehnike spuštanja i penjanja speleologa po špagi, što je učenicima  bilo zanimljivo i nezaboravno iskustvo.

Nakon predavanja uslijedila je prezentacija opreme, te penjanja i spuštanja po konopu, a u nastavku pročitajte što naša učenica misli.



Bila sam fascinirana s količinom špilja i jama u Hrvatskoj pogotovo na našem području. Mislim da su speleolozi jako hrabri, ali i da je njihov posao vrlo zabavan jer nikad ne znaš što te očekuje. Kada nam je pokazala količinu smeća samo u Hrvatskoj, bila sam zbunjena i mislila sam da je bilo gadno. Stvarno ne znam kako osoba ima srca bacati psiće u špilju, sramota.

Lea Carević,7.a

Priredila: Marija Klinac, 6. c

Similar Posts