Kultura i baština Projekti

Judita – dječjim očima viđena

Učenici i učitelji OŠ Cavtat su, tijekom šk. god. 2021./2022., planirani projekt Judita – dječjim očima viđena, proveli unutar izvannastavnih aktivnosti Dramsko – recitatorske skupine (voditeljica Marijana Đuraš), Filmske skupine (voditelj Ivan Marić) te Literarne skupine (voditeljica Jelena Sukurica). Projektu su se priključili i učenici koje je okupila učiteljica Likovne kulture Marijana Lučić Brailo.  

Smatramo da je veliki Juditin rođendan bilo potrebno obilježiti na drugačiji način, stoga je naša Judita postala Konavoka koja krasi predvorje škole, upućujući svakoga na ljepotu, ali i intelekt, kojima zrači već 500 godina. 

Također, ciljanim aktivnostima smo pokušali učenicima približiti ovu hrabru ženu i uvijek aktualnu priču o hrabrosti, domoljublju i srčanosti. Više o cijelom projektu možete pogledati na ovoj poveznici, a možete pogledati i strip o Juditi koji su napravili učenici 6. b razreda s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti Mirnom Gjuraš Car.

KONAVOSKA JUDITA 

U umjetnosti su se biblijske teme često prikazivale u prostorima i odjeći karakterističnoj za vrijeme u kojem je umjetnik živio, za stil u kojem je stvarao. 

Kako je konavoski vez postao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro, a djevojka na dan vjenčanja ima bogate ukrase na nošnji tako smo , čitajući s učenicima libar Marulićeve Judite u kojem opisuje njeno spremanje za odlazak Holofernu, odlučili da Juditu prikažemo kao djevojku u stiliziranoj konavoskoj nošnji. Na bijelom zidu u tehnici akrila, tijelo, kosu i dio haljine Judite učenici su prikazali linijski, a bojama su oslikali ukras na glavi, naušnice i pojednostavljene dijelove konavoskog veza te tako Juditu utkali u pore konavoske žene koja je stoljećima čuvarica baštine. 

Marijana Lučić Brailo, profesorica likovne kulture

O, JUDITO, POZNAJEMO LI SE?/ I JA NE TOLERIRAM NASILJE! 

Unutar projekta Judita – dječjim očima viđena učiteljica Jelena Sukurica među učenicima 5. – 8. razreda provela je dva istraživanja: jedno o poznavanju lika i djela Marka Marulića, dok je drugo bilo povezano s problemom nasilja i vršnjačkog zlostavljanja.  

Istraživanja su provedena putem aplikacija Microsoft Forms i Wordwall, dok je u istraživanjima sudjelovalo otprilike 80 učenika. 

Prema rezultatima Wordwall kviza u kojemu su učenici odgovarali na pitanja povezana sa životom i djelom Marka Marulića, učenici su nedovoljno upućeni u Marulićevo stvaralaštvo, što ne iznenađuje s obzirom da Juditu ne obrađujemo u osnovnoj školi. Marka Marulića vezuju uz pojam „otac hrvatske književnosti“, dok znaju prepoznati da je radnja Judite preuzeta iz Staroga zavjeta. Godina izdanja Judite, kao i neke daljnje, detaljnije informacije, ono su na čemu treba raditi i graditi nove spoznaje. Ovi rezultati vodilja su u daljnjim aktivnostima te podsjetnik da i u šturom gradivu koje se dotiče Marulića, učenike treba upućivati u važnost poznavanja života i djela ovog velikog pisca te ih pokušati (barem u informativnom smislu) pripremiti za nastavak obrazovanja tijekom kojega je Marulić detaljnije obrađen. 

Gotovo polovica učenika susrela s nekim od oblika nasilja (psihičko/fizičko), a to je najčešće bilo ruganje, vrijeđanje i udaranje. Iako učenici navode da su njihove reakcije bile primjerene i očekivane (pozvao sam nekog starijeg, pokušao/la sam to spriječiti, rekao/la sam im da to ne rade), bilo je i odgovora koji su svakako „znak za uzbunu“ (bio/la sam jako tužan/tužna, prepao/la sam se, moramo/la sam šutjeti, pobjegao/la sam, otišao/la sam jer znam da ih ne mogu spriječiti). Svojim odgovorima pokazuju da znaju kako bi trebali reagirati i koga bi trebali pozvati, ali im strah i nemoć ponekad onemogućuju reagirati na naučeni način. 

Ovim aktivnostima učenicima sam pokušala osvijestiti važnost štovanja djela velikoga Marka Marulića, važnost očuvanja tradicije i domoljublja te im pokazati da nasilje nikako nije izbor koji treba odabrati i živjeti, dok je, s druge strane, važno poznavati samoobranu i biti „budan“ u svakome trenutku. Važno je djelovati i znati se obraniti kada je potrebno. Mi smo ovdje da učenike uputimo na način postupanja u određenim situacijama te stvorimo društvo koje mirno rješava sukobe i razgovor vidi kao jedino rješenje rješavanja problema. 

Jelena Sukurica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti

FILM JUDITA I MARUL 

Film „Judita i Marul“ nastao je kao dio projekta „Marulić i Judita, dječjim očima viđeni“. Izradili su ga članovi Dramsko-recitatorske i Filmske grupe naše škole, učenici 5. i 6. razreda, pod mentorstvom voditelja grupa, učitelja Ivana Marića i učiteljice Marijane Đuraš. Nakon uvodnog sata upoznavanja s književnikom Markom Marulićem i njegovoj priči o Juditi, učenici su izrađivali lutke i dijelove scenografije od kartona. Kada su lutke bile spremne za nastup, započeli smo sa snimanjem kadrova. Kadar po kadar, u veseloj atmosferi, nastao je filmić koji prikazuje kako je Marulić došao na ideju pisanja djela baš o biblijskoj Juditi i njezino herojsko djelo kojim spašava svoj narod. U opuštenoj atmosferi u procesu nastanka filma, učenici su imali priliku učiti o temeljima hrvatske književnosti, onodobnim povijesnim prilikama, lutkarstvu i nastanku filma.  

Marijana Đuraš, profesorica hrvatskog jezika i književnosti

Similar Posts