Kultura i baština Poznata lica

Vez kao neprocjenjiva nematerijalna baština

Konavoski vez poznat je više manje svim Konavljanima. U Konavlima imamo puno vezilja pa smo vam pripremili intervju s Lucom Kojan. Njene radove možete vidjeti u Muzeju Galerija Konavle, a u nastavku možete pročitati intervju.

Koliko vrijedi jedna poprsnica?

Poprsnice su za mene neprocjenjive, no najčešće se mogu kupiti za sto do šesto pedeset eura

Koliko vrijedi oprema za vez?

Opremu za vez može si bilo tko priuštiti. Trebaju vam samo igla i konac, a vesti možete na bilo kojoj tkanini iako postoji i specijalna tkanina za početnike. Sve u svemu, ne više od osam eura.

Koje sve boje možemo vidjeti u vezu i što one simboliziraju?

Boje su se prije pravile od raznih biljaka, a konac se dobivao od dudovog svilca. Svaki je običaj imao svoju boju. Oko 1950. koristile su se samo dvije boje, ali se s vremena na vrijeme počinju  koristiti i druge. Crvena je uvijek bila osnova, predstavljala je zemlju. Uz nju su se mogle naći i: crna, zelena, modra i žuta. Plava je predstavljala nebo, a zelena je spajala nebo i zemlju.

Odakle potječe konavoski vez i koliko je star?

Podrijetlo konavoskog veza nažalost je nepoznato i dan danas, a najstariji pronađeni vezovi potječu iz 1700-tih godina.

Koliko je vremena i truda potrebno za izradu jedne poprsnice?

Moja je kolegica iz muzeja radila poprsnicu i na cijelom je radu bilo 64 367 zabodaka. U muzeju imamo i rad sa 100 060 zabodaka tako da zaista jako puno.

S koliko ste godina prvi put uzeli iglu u ruke?

Prije bi mame učile djecu vesti, a mene je moja naučila oko prvog razreda. Prvo bismo nešto nacrtali pa onda vezli nacrtano.

Tko Vam je prenio strast o vezu?

Kao što sam rekla, mame bi učile djevojčicu vesti jer je trebala sama navesti svoju robu tj. dijelove nošnje. Prije smo u školi imali predmet domaćinstvo i tu bi djevojčice učile za budućnost. U to je spadao i vez.

Koliko je mladih zainteresirano za vez?

Vodila sam radionicu u Cavtatu i bilo je petnaest ili šesnaest zainteresiranih. Nije puno, ali uvijek ih je bilo na radionicama.

Koliko Vam je trebalo za najveći rad?

Ja vrijeme mjerim tako da izbrojim koliko sam metara konca potrošila jer točno znam koliko potrošim za određeno vrijeme. Moj je najveći rad dug oko jednog metra, radila sam ga malo prije 2020. i trebalo mi je otprilike šesto sati.

Koliko ste radova napravili?

Napravila sam preko sto radova koji su uokvireni, ukupan broj ne znam. Zanimljiva je činjenica da je na svakom kontinentu barem jedan moj rad.

Podučavate li mlade vesti?

Podučavam već neko vrijeme u muzeju s nekoliko kolegica. Započnemo uzorak ili nešto nacrtamo pa oni to dovršavaju.

Koliko mladih dječaka veze?

Na radionice u Cavtatu dolazio je neko vrijeme jedan dječak. Dobro mu je išlo.

Vez s desne strane rad je Luce Kojan

Priredila: Ana Bako

Similar Posts