Iz knjižnice Kultura i baština

Misli na sebe i čitaj!

Mjesec knjige obilježavamo svake godine od 15. listopada do 15. studenoga raznim aktivnostima u našoj školi. Ovogodišnja tema Mjeseca knjige posvećena je očuvanju mentalnog zdravlja, a nosi slogan „Misli na sebe – čitaj!“. Povodom toga su se pojedini razredi izrazili na različite načine.

Tijekom ovih mjesec dana koje smo posvetili knjizi i čitanju učenici petih razreda te učenici iz Ukrajine su u pratnji profesorica hrvatskog jezika posjetili Narodnu knjižnicu Cavtat gdje su učenici upoznati s funkcioniranjem knjižnice i upućeni na mogućnost postajanja članom knjižnice.

Posjet Narodnoj knjižnici u Cavtatu

Učenici šestih razreda su izrađivali straničnike reciklirajući dio materijala. Radili su u skupinama razvijajući pritom suradnički odnos uzajamnog pomaganja oko izrade straničnika. Iste su potom razmijenili između sebe jer će im dobro doći – treba pročitati lektiru!

Radna atmosfera u šestim razredima
Maštoviti straničnici naših učenika

Učenici sedmih razreda su išli u šetnju uz more. Profesorica im je čitala humoristične priče iz knjige E. Kishona: Kod kuće je najgore, a učenice su uživale u opuštenoj atmosferi lijepog jesenskog dana. Učenici osmih razreda su sudjelovali na radionici medijske pismenosti pod nazivom „Priče kao novo sredstvo informiranja“. Nakon što je Snapchat popularizirao format „Priča (stories), to su preuzele mnoge druge platforme. Doživljaji nanizani u story ciljaju mlađe korisnike i namijenjeni su gledanju na zaslonu mobitela. U takvom formatu naglasak je na slikama i kratkim videozapisima te on mijenja naš odnos prema vijestima odjeljujući ih od klasičnog formata vijesti na kakav smo navikli.

Toni Novak, 8. r.
Mia Zorić, 8. r.

U knjižnici se tijekom cijelog Mjeseca knjige svakodnevno čitalo učenicima od 1. do 7. razreda. Čitali su se romani vrlo zabavnog i napetog sadržaja te su učenici nakon svakog susreta jedva čekali idući da čuju što je bilo dalje. Također, knjižnicu su kroz Mjesec knjige posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Konavle te u pratnji svojih odgojiteljica. Knjižničarka je predškolcima objasnila što knjige vole, a što ne vole te im je čitala Priče iz šume Nikolete Novak.

Similar Posts