Kultura i baština Najučenici Natjecanja Novitate

Na ‘daskama koje život znače’

Održana međuopćinska smotra LiDraNo 2022.

Osnovna škola Cavtat je i ove godine bila domaćinom Međopćinske smotre LiDraNo te je ugostila dvije drage i prijateljske škole, Osnovnu školu Župa Dubrovačka i Osnovnu školu Gruda. Nažalost, zbog epidemiološke situacije ni ove godine nije bilo grupnih scenskih nastupa, već su svoj glumački talent i trud pokazali samo izvođači pojedinačnih scenskih nastupa. Uistinu smo uživali u scenskim nastupima svih učenika koji su pokazali iznimnu spremnost i glumačke sposobnoste te nadasve veliku ljubav prema sceni i glumi.

Zbog ograničenog broja gledatelja, organizirano je i virtualno praćenje programa.

Na smotru je pristigao veliki broj literarnih i novinarskih radova u kojima su učenici pokazali iznimnu kreativnost.

Zahvaljujemo se prosudbenom povjerenstvu u sastavu: Ljubica Brailo, Maja Milošević, Dubravka Perkić (literarni izraz), Lidija Crnčević, Ivica Puljić (novinarski izraz), Angela Bulum, Hrvoje Sebastijan i Ivica Puljić (dramsko-scenski izraz).

Susret smo završili u razgovoru s Ivicom, Hrvojem i Angelom koji su svim sudionicima dramsko-scenskog izraza uputili riječ kako poticajne kritike tako i pohvale za trud i rad koji nisu prošli nezamijećeno. Uistinu je lijepo pratiti rast ovih učenika, biti svjedokom njihovog odrastanja na, za večinu njih ‘daskama koje život znače’.

Lijepa riječ odjekuje u teškim vremenima 

Slijedom epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19, već drugu godinu za redom, učenici i učitelji, voditelji izvannastavnih aktivnosti, stavljeni su pred posebne izazove. Jedan od njih je i priprema i sudjelovanje učenika na smotri LiDraNo 2022., međuopćinskoj razini. Ipak, uz volju i predani rad, sve se može, a kreativnost i talenti brzo isplivaju na površinu.  Rezultat svega bude shvaćanje da rad s djecom, suživot s njihovim mislima i osjećajima nadilazi teška vremena, bilo koje vrste. Tako su se naši učenici i ove godine okušali u literarnom stvaralaštvu i samostalnom scenskom nastupu. Kategorija skupnih scenskih nije bila dopuštena.  

Najteža zadaća mentora je odabrati tekst za samostalni scenski nastup. Kada ispred sebe imate učenice za koje vidite da imaju dara, žara i jedva čekaju oživljavati tekst, odabir teksta postaje odgovorna zadaća. Smatram važnim i neophodnim odabir raditi u suradnji u učenicama, moja preporuka prolazi kroz sito učenikova svijeta, pa danima razmjenjujemo ideje i primjere tekstova. Tekst koji odaberemo trebao bi odgovarati učenikovom karakteru. I ove smo godine prošle isti put, pa smo nakon odabira tekstova krenule s upijanjem, uvježbavanjem i stapanjem s tekstom. Putem satova na daljinu ili uživo. Još jednom zaključivši da je uživo ono jedino pravo i moguće za kvalitetnu i uspješnu suradnju učitelja i učenika. Oči u oči.  

Sama Međuopćinska smotra bila je neobično organizirana, sukladno situaciji vremena u kojem živimo, djelomično uživo, djelomično na daljinu. Prijateljske škole, Gruda i Župa Dubrovačka, sudionici Smotre, gostovale su u našoj školi koja je bila škola domaćin. U predvorju, ispred crteža Marulićeve Judite obučene u konavosku nošnju nevjeste, bila je improvizirana pozornica. Ispred pozornice smjestilo se stručno povjerenstvu u sastavu gospodina Ivice Puljića te glumaca Hrvoja Sebastijana i Angele Bulum. Učenici škola su bili raspoređeni po učionicama prateći nastupe putem Teams aplikacije, prijenosom uživo. Iako je LiDraNo održano u uvjetima koje ćemo, vjerujem, svi dugo pamtiti, a s nadom, da se ovakvi uvjeti neće morati više ponoviti, bilo je uzbudljivo za sve natjecatelje i nas mentore. Učenici su još jednom pokazali kako se lako prilagođavaju i veselo pokazuju pripremljeno. Stoga je i ovogodišnja Međuopćinska smotra LiDraNa pokazatelj da kreativnost i mašta, književna riječ izgovorena dječjim glasom, živa emocija i uzbuđenje pobjeđuju pesimizam i težinu vremena koje nas okružuje. Na Županijskoj smotri LiDraNo koja će se održati u Kazalištu Marina Držića, 17. ožujka 2022. našu će školu predstavljat pojedinačni scenski nastup Marije Grbić, učenice 6. razreda. Marija je recitirala lirsku pjesmu Harrya Chapina, Cvijeće je crveno. Marija je svojim nastupom oživjela dijalog stroge učiteljice i učenika koji govori o ubijanju kreativnosti. Marija je svojom izvedbom dotakla je sve koji su je pratili pa se sada nastavlja pripremati za prave kazališne daske. Mariji želimo puno uspjeha, samo malo treme i nezaboravno iskustvo u Kazalištu Marina Držića. 

(Ulomak napisala: Marijana Đuraš, prof. hrvatskog jezika i književnosti)

REZULTATI MEĐUOPĆINSKE SMOTRE LIDRANO 2021./22.

Za Županijsku smotru LiDraNo 2022. stručno povjerenstvo izabralo je sljedeće radove i nastupe:

Literarni radovi:

1. Moja baba meštrinja, OŠ Cavtat

2. Legenda o Dubokoj Ljutoj, OŠ Župa Dubrovačka

3. Škerci jednog mangupa, OŠ Cavtat

4. Odrastanje, OŠ Cavtat

Novinarski radovi:

1. Ukrop, OŠ Gruda

2. Smiješak ispod maske, OŠ Gruda

3. Mudrost iz znoja i rabote, OŠ Gruda

4. Konjima do Grada, OŠ Gruda

Pojedinačni dramsko-scenski nastupi:

1. Marija Grbić, 6. razred, OŠ Cavtat ( H. Chapin: Cvijeće je crveno)

2. Marko Handabaka, 5. razred, OŠ Župa Dubrovačka (D. Pavlek: Zadovoljna vruća čokolada)

Similar Posts