Najučenici Natjecanja Novitate Zvjezdana prašina

Jelena Kljunak nam otkriva tajnu svog uspješnog učenja

Učenica 8.c razreda Jelena Kljunak ove godine je rasturila na svim natjecanjima školske razine, sudjelovala na sedam županijskih natjecanja od kojih je na četiri osvojila prvo mjesto. Osim ovih natjecanja sudjelovala je na Matligi i na natjecanju ”Čitanjem do Zvijezda”. Samo ovo dovoljan je razlog da smo je poželjeli intervjuirati i saznati nešto više o njoj.

Znamo da si prošla na natjecanje iz njemačkog, engleskog, francuskog, matematike,  biologije, hrvatskog i geografije, možeš li nam reći koje natjecanje ti je bilo najlakše, odnosno najteže?

Najlakši mi je bio hrvatski, a zasigurno najteži iz matematike.

Iz kojeg školskog natjecanja si očekivala prolaz, a iz kojega si htjela prolaz?

Htjela sam prolaz iz matematike i geografije, a očekivala? Iskreno, ne mogu baš reći da sam očekivala prolaz iz ičega, ali mogu reći da sam se nadala.

Uključimo li uz sva natjecanja i natjecanje ”Čitanjem do Zvijezda” na kojem si sudjelovala i uspješno došla do županijske  razine, bi li rekla da ti je bilo jedno od lakših ili težih natjecanja?

Pa tu nisam niti očekivala niti se nadala prolazu.  Mislim nadala, valjda razumiješ  što pokušavam  reći. Stvarno mi je drago što sam prošla jer to stvarno nisam očekivala. Od školskih natjecanja bilo je jedno od lakših definitivno, a od županijskih je bilo među težim.

Slatko iznenađenje za Jelenu i 8. c

Kako se inače pripremaš za natjecanja?

Inače rješavam testove, a ako su jezici – onda više vježbam gramatiku. Mislim, nemam nikakvu rutinu, već se samo par dana prije natjecanja počnem  polako pripremati.

Ima li nešto što sebi kažeš prije natjecanja, neka mantra ili nešto slično?

Pa  zasigurno si više puta ponovim:,, Daj sve od sebe.” Ili: ,,Bit će što bude.” I tako.

Kako reagira tvoja obitelj kada im javiš da si prošla dalje, opet?

Haha, pa svi u mojoj obitelji su  jako sretni i ponosni, a pogotovo moji roditelji. 

Kakve rezultate očekuješ na državnim natjecanjima?

Ne očekujem da ću proći na državno, eventualno ako se stvarno potrudim, ali ne vjerujem

Kako se stigneš pripremiti, pogotovo za dva natjecanja isti dan?

Pa biologiju pokušavam što više slušati na satu, da se moram što manje pripremati. Također ću pročitati knjigu i riješiti pokoji stari test, a za engleski ću se više fokusirati na vremena i gramatiku.

Što ti je motivacija?

Kada sam bila na državnom natjecanju u petom razredu, stvarno mi je tamo bilo lijepo i željela bih to iskustvo opet doživjeti tj. ponoviti.

Jesi li se odlučila u koju srednju školu bi se voljela upisati?

Pošla bih u gimnaziju, ne znam bih li radije u matematičku ili u opću. Mislim, i to se još može promijeniti, tako da mogu reći kako još nisam odlučila.

Imaš li možda ideju o poslu ili struci ili vrsti posla koju bi voljela raditi?

Htjela sam biti doktor, ali sam definitvno sada više za arhitekta.

Zašto arhitekt?

Nekako, puno mi ljudi kaže da sam dosta precizna dok crtam.  Ja to volim raditi, a ide mi i matematika, pa zašto ne?

Koji je tvoj hobi?

Volim tj. to je još jedna stvar koju želim ostvariti – otvoriti vlastiti salon za nokte. To je ujedno i moj hobi koji vježbam uglavnom na prijateljicama, a i na sebi. Također, idem na folklor te sviram klavir i tamburice.

Kako kombiniraš druženje s prijateljima i učenje?

Kada nemam ništa za učiti ili raditi idem vanka, a ako imam malo za naučiti, naučim prije druženja da nemam briga za kasnije.

Kako učiš tj. koju metodu za učenje koristiš?

Uglavnom zapisujem, kada zapišem mali dio – ponovim pa drugi manji dio zapišem i ponovim, a onda ponovim oba dijela i tako. Ne ponavljam uvijek, nego samo kada mislim da se moram podsjetiti. Učim u komadu,  pauza mi može trajati nekih 20-30 minuta. To bi bila neka veća pauza, a ostalo učim u komadima tj. sebi rasporedim vrijeme.

Također uz sva ova natjecanja pošla si na Matligu.  Kakvo ti je to bilo iskustvo?

Pa tu Ivo Deranja i ja riješavamo par zadataka zajedno, jedno drugome  provjeravamo i  uvijek si međusobno pomažemo. Mislim u redu je, bilo je skroz opušteno.

Što bi preporučila budućim  generacijama natjecatelja, kako da se pripremaju i na što da obrate pozornost?

Sve ovisi o predmetu, preporučam da se počnu pripremati barem tjedan ranije, te preporučam natjecanje bez stresiranja jer je već uspijeh samo poći na natjecanje i rezultat kakav god bude dobar je. Natjecanja bi trebala biti zabavna te možda da i samog sebe i svoje znanje testiraš ili bar probaš.

Iz kojeg natjecanja bi baš željela pobijediti?

Pobijediti? Pa ono što želim proći dalje su engleski i hrvatski jer mislim da mi to ide najbolje i oko njih se planiram i najviše potruditi, a sad što će se i kako dogoditi ćemo vidjeti.

Koliko jako voliš jezike s obzirom da si prošla županijsko natjecanje iz svih jezika?

Jako volim jezike, a sad da mogu nešto puno pričati i sporazumjeti se, baš i nije nešto u čemu sam najbolja, ali se trudim. Iduće godine planiram ići na talijanski.

Na kraju jesi li zadovoljna rezultatima i jesi li uopće očekivala ovoliko prolaza?

Uh, ne, nisam očekivala toliko prolaza, pogotovo ne iz njemačkog i francuskog jezika. Stvarno me tu prolaz šokirao i baš sam oduševljena i ponosna. Vjerojatno bih bila  zadovoljna i da nisam prošla jer se nisam ničemu nadala.

U srijedu si imala i posljednje županijsko natjecanje, kako si zadovoljna s postignutim uspjesima svih natjecanja?

Jako sam zadovoljna sa svim rezultatima, mislim da sam hrvatski mogla bolje, ali što je tu je. Sretna sam što je sve iza mene i što je tako dobro prošlo.

Jučer je u čast tebi i tvojim rezultatima bilo organizirano iznenađenje tebi i tvom razredu u zbornici. Jesi li što naslućivala i kako si se osjećala?

Nisam ništa naslućivala, kad je ravnateljica rekla: “hoćemo li otvoriti vrata?” – bila sam zbunjena i ni na kraj pameti mi nije bilo nešto slično. Jako sam bila iznenađena, ostala sam zatečena – što se vjerojatno primijeti na fotografijama. Također sam bila sretna, bilo je to jako lijepo iznenađenje!

Napisala: Anja Klečak, 8. c

Similar Posts