Novitate Veliki odmor

Ljubav je važnija od novca! Ili je novac ipak važniji?

Rasprava na satu hrvatskoga jezika u 8. c razredu na temu ljubavi i novca donijela je brojne argumente koji idu u prilog ljubavi, ali si je i strana koja je zagovarala novac kao važniji dala truda i vjerno branila svoju tezu. Što je pobijedilo, ljubav ili novac – saznajmo!

Mihaela Čupić, učenica 8. c razreda nam je ispričala kako je to izgledalo:

Na satu ranije, nakon obrade lekcije “Rasprava”,dogovorili smo temu naše rasprave i podijelili se u dvije skupine. Jedna skupina bila je za to da je ljubav važnija od novca, a druga skupina je zastupala mišljenje da je novac važniji. U raspravi je sudjelovalo šest sudaca koji su sve pozorno pratili.  

Skupina koja je bila za novac je prva iznijela svoj argument. Oni smatraju da se bez novca ne može živjeti pa su dali primjer života popularne pjevačice Celine Dion. Skupina koja je za ljubav imala je prigovor i dali su svoj primjer o ženama u braku s mužem koji se ne ponaša primjereno, a imaju i dijete. Žena bi iz ljubavi prema tom djetetu otišla od svog muža, kako bi mu pružila mirniji život, a sav bi novac ostavila mužu jer joj on nije bitniji od djeteta. Skupina koja je za novac se ne slaže s tim te daje primjere za liječenje i lijekove koje ne možemo „kupiti“ ljubavlju. Na to im protivnička skupina daje primjer kako je i to ljubav prema novcu. Prema istraživanjima koje je pronašla skupina za novac, dokazano je da bi žena prije izašla na večeru s bogatijim muškarcem, nego s muškarcem bez novca. Tim za ljubav smatra da većina ljudi postaju oholi zbog novca i ne vide ljude oko sebe koji ih čine sretnima te se nadovezuju na liječenje – kakva korist novca ako nemate ljubavi za životom i nemate ljude koji vas vole. Skupina za novac smatra da se lako može naći osoba koju se može plaćati da brinu o bolesnima te da doniranjem ljubav iskazuju preko novca – tako ljubav postaje sekundarna. U tome ih argumentirano pobijaju zagovornici ljubavi te kažu da ako nekom pomažeš novcem to radiš iz ljubavi. Darivanjem možemo pokazati ljubav. Skupina za novac se tome protivi i govori da se od ljubavi i zraka ne može živjeti. Ne misle da ljubav ne postoji, ali smatraju da je novac važniji u životu. Novac ne kvari ljude, nego pokazuje kakvi su. To nije opravdanje da je novac bitniji. U životu ćeš uvijek imati neku svotu novca, ali osobe koje voliš neće vječno biti tu s nama. Novac, kad ga izgubiš, više ga nemaš, a kad ti voljena osoba premine tvoja ljubav prema njoj ostaje.  

Na kraju rasprave suci su donijeli odluku. Svih šestero sudaca je jednoglasno odlučilo da je strana za ljubav bila bolja u raspravi, na svaki argument protivničkog tima su imali bolji odgovor i bolje primjere od drugog tima. 

Bio je to zanimljiv i drugačiji sat koji ćemo pamtiti. 

Similar Posts