Poznata lica Veliki odmor

U razgovoru s Leom Carević o njenom životu prije preseljenja u Hrvatsku

Lea, ti si tek unazad godinu, dvije s nama. Dotad si živjela u Njemačkoj. Koliko dugo?

U Njemačkoj sam živjela otprilike oko 9 godina.

Lea kao prvašić

Kako je bilo živjeti tamo?

Bilo je jako zabavno. Tamo gdje sam ja živjela bilo je jako puno snijega, a ja sam se obožavala igrati zimi u snijegu. Naša kuća nije imala vrt, većina kuća u Njemačkoj nema vrt, ali zato smo imali cestu ispred kuće gdje sam se igrala vanka s prijateljima.

Možeš li nam nešto reći o školi u koju si išla dok si živjela u Njemačkoj?

Išla sam u osnovnu školu koja nije bila predaleko od moje kuće, ali je trajalo hodanje da dođem u školu i zato su me uvijek vozili ili mama ili tatu do škole.

Opiši nam malo svoju bivšu školu?

Moja škola je bila prilično velika, imala je tri kata, jako je lijepa s puno stakla kroz koje bih ja mahala svojim roditeljima dok bih se penjala u svoj razred.

Leina škola u Njemačkoj

Koji ti je bio najdraži predmet i zašto?

Najdraži predmet su mi bili likovni, tjelesni i glazbeni – predmeti iz kojih se ne mora učiti 🙂 . Nije stvar da sam ja volila profesore iz tih predmeta nego sam volila crtati i pjevati, to su bili lagani predmeti.

Koji predmet nisi mogla podnijeti?

Njemački, zato što u njemačkom jeziku se riječi ne pišu kako ih govoriš, tu je slovo h koje se ne čuje, četiri su verzije slova S, a diktati su mi bili najmrži.

Jesi išla na neke izvannastavne aktivnosti?

Nije bilo nekih posebnih izvannastavnih aktivnosti, ali sam svakodnevno ostajala na produženi boravak. Tu bismo prvo ručali, a iza ručka je uvijek bilo nešto slatko. Jednom je čak bio i sladoled od bijele čokolade, to je bilo predobro! 🙂 . Iza ručka bismo pisali domaću zadaću, a ako bi ostalo vremena onda bi se igrali.

Koji ti je bio najdraži dio školskog dana?

Odmor!! 🙂 Ili završetak škole 🙂

Kakav je život bio u Njemačkoj, jesi imala prijatelje?

Jesam, naravno da sam imala prijatelje, ali nije bilo isto kao sad u Hrvatskoj. Ovdje imam više prijatelja koji žive gdje i ja, u istom selu. U Njemačkoj se do prijatelja treba ići autom, nisu blizu mene i oko mene. Samo sam jednog prijatelja imala u blizini svoje kuće.

U igri s prijateljima u Njemačkoj

Gdje je bilo lakše steći prijatelje? Kako ti se čini društveni život u Hrvatskoj u usporedbi s Njemačkom?

Meni se čini dosta slično, sve zavisi o osobi, jeli se srami i slično. U Njemačkoj je posebno to što tamo svake godine u svaki razred dolazi netko novi, i to ne jedna osoba, nego po tri i više. Nekad se tako nešto dogodi i usred godine. Ja sam sa svima iz svog razreda bila prijatelj.

Jesi li i prije stalnog doseljenja posjećivala Hrvatsku?

Jesam, svako ljeto sam dolazila u posjetu svojoj obitelji. Baba i djed mi žive u Čilipima pa sam dolazila njima u posjetu, a imam obitelj i u Otoku i Sinju.

Kako si podnije selidbu, kako si reagirala kad su ti roditelji rekli da se moraš seliti u Hrvatsku?

Bila sam jako tužna, dva mjeseca prije selidbe sam plakala po cijeli dan, dolazile bi mi prijateljice pa smo sve plakale zajedno. Bila sam ljuta, ponavljala sam roditeljima: “Neću se preseliti u Hrvatsku, zašto bi? Ovdje je baš lijepo!” Bila sam istovremeno i ljuta i tužna, jako! S druge strane mi je bilo drago što ću sad obitelj viđati puno češće nego prije.

Kako si se uklopila ovdje, u školi, susjedstvu?

U početku mi je bilo malo teže, imala sam od prije tri prijateljice u Hrvatskoj, a onda sam upoznala i tebe 🙂 i s vremenom sam stekla više prijateljica. Što se škole tiče, učitelji su mi svi u početku puno pomagali pa i nije bilo tako teško. Tuga zbog preseljenja je brzo prešla u sreću jer sam upoznala toliko puno dobrih osoba.

Za kraj nam reci gdje ti je bolje živjeti, u Hrvatskoj ili Njemačkoj?

U Hrvatskoj naravno! Više ljeta, više kupanja, više prijatelja, više uživanja 🙂

Priredila: Ana Bako, 5. a

Similar Posts