Novitate Projekti

Planetarij Odiseja i u našoj školi

U ponedjeljak, 10. listopada je u našu školu stigao mobilni digitalni planetarij Odiseja. Naši učenici mogli su tako otkriti tajne noćnog neba, planeta, zvijezda i galaksija te biti dio nezaboravnog putovanja kroz zvjezdano nebo. Među ostalim, vodič planetarija naše je učenike upoznao sa snažnim grčkim herojima i najljepšim mitovima koji se skrivaju iza zvijezda na nebu. Učenici su tako na neobičan način, uz mnoštvo interaktivnih sadržaja istražili planete, zvijezde i galaksije te otputovali do kraja vidljivog svemira.

Na ovom zanimljivom predavanju učenici prvih i drugih razreda tako su mogli čuti nešto o prvim astronautima i nama najbližim planetima. Otkrili su zašto postoje godišnja doba i kako to da dan traje 24 sata, ali i upoznati još neke planete Sunčevog sustava, a posebno našu Zemlju. Učenici trećih i četvrtih razreda mogli su otkriti kako su se orijentirali pomorci u prošlosti, ponovili su strane svijeta i pronašli putokaze na nebu koji nam mogu pomoći pronaći put u zvjezdanoj noći. Učenici petih i šestih razreda upoznali su meridijane i paralele koji nam pomažu odrediti položaj na Zemlji, saznali kako odrediti položaj zvijezda i kako nam u svemu tome pomaže Sjevernjača, ali i pogledom u noćno nebo otkrili zviježđa zodijaka. Učenici sedmih i osmih razreda su upoznali svijet izvan Sunčevog sustava i zakoračili u svijet prelijepih galaksija, ali i dobili odgovor na pitanje koje su nam galaksije najbliži susjedi i što se dogodi kad se dvije galaksije sudare.

Zanimljivo interaktivno i multimedijalno predavanje o astronomiji  bilo je prilagođeno uzrastu učenika, stoga učenici nisu krili zadovoljstvo doživljenim.

Similar Posts