Novitate

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg Interneta  jedan od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Prilika je to da se podsjetimo zašto je biti dobro informiran kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prijevara.

Danas ne možemo zamisliti život bez interneta i svih mogućnosti koje nam internet pruža. Djeca su pogotovo vezana za internet, on im omogućava brzu komunikaciju, razmjenu ideja, istraživanje, učenje i stvaranje kakvo bez interneta nismo mogli ni zamisliti. Međutim, sloboda koju internet pruža, istovremeno se pretvara u opasnost ako se “mrežom svih mreža” ne znamo služiti na siguran način. Mogućnosti za zlouporabu je mnogo, a najveća opasnost prijeti djeci i maloljetnicima.

Svake godine, na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca milijuni ljudi diljem svijeta udruže se kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu. Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta glasi„ Budite promjena: Ujedinite se za bolji Internet.“  Cilj je poboljšati kvalitetu sadržaja i usluga koje su nam dostupne online, s fokusom na sigurnost, prije svega djece i mlađih osoba.

Naučimo djecu kako virtualni svijet razlikovati od stvarnog svijeta te kako čuvati privatnost i ponašati se u skladu s dobrim običajima.

Učenici 3. a razreda naše škole su na vrlo kreativan i zabavan način posvetili svoje vrijeme ovoj iznimno važnoj temi u životu svakog djeteta danas. Kroz slikovnicu Sigurni s Neticom! naučili su više o sigurnom ponašanju na internetu te kome se treba obratiti za pomoć vezano uz internet. Također su rješavali zanimljivi kviz o elektroničkom nasilju,  su u parovima osmislili skečeve kojima su prikazali savjete Mudrost za sigurnost.

Prije svake igre, bilo online ili uživo, važno je proučiti pravila!

Roditeljski nadzor – da ili ne?

Djeca rabe tablete i pametne telefone od rane dobi. U početku su to uređaji roditelja koji pažljivo koriste mogućnost privlačenja pozornosti djece bajkama ili bojankama. Dijete odgojeno sa pametnim telefonom u ruci postiže veliku slobodu u korištenju mobilnih uređaja vrlo rano. Nije ni čudo što veliki dio djece dobiva svoje uređaje kad kreću u školu. To je korisno rješenje za roditelje koji na taj način osiguravaju stalan kontakt sa svojom djecom.

Nažalost, količina opasnosti koja čeka najmlađe u vezi s korištenjem pametnog telefona zaista je ogromna. Na popis osnovnih prijetnji, između ostalih, možemo uvrstiti: pozive i poruke na dodatno plaćene brojeve, nepoštene prakse telemarketara, internetske sadržaje koji nisu primjereni za maloljetnike i nerazumljive mikropoplate u igrama i programima. Pored toga, tu su i zloupotreba elektronskog oružja i zlostavljanja, iznuđivanje podataka kao i ovisnost o postojanju virtualne stvarnosti (na Internetu, Facebooku). Iako često uvjereni kako je to danas tako, roditeljima su kao opcija dostupne i brojne besplatne aplikacije koje mogu koristiti i na taj način imati učinkovit nadzor nad djetetovim aktivnostima na bilo kojoj vrsti ekrana kojemu je dijete izloženo. Iz iskustva roditelja naše škole doznali smo da je u čestoj upotrebi upravo aplikacija Family Link koja roditeljima između ostalog omogućuje nadzor nad lokacijom djeteta (odnosno uređaja), moguće je postaviti dnevno vrijeme koje vaše dijete može provoditi na uređaju, za svaki dan posebno, postavljanje vremena u koje se uređaj zaključava te se više ne može koristiti taj dan, osim za pozive koji su cijelo vrijeme dostupni. Također roditelj mora odobriti aplikacije koje dijete može instalirati, te može vremenski ograničiti vrijeme koje dijete provodi na svakoj pojedinoj aplikaciji. Jednako tako je roditelju omogućeno pratiti koliko vremena dijete provede na određenoj aplikaciji. U kratkoj anketi koju smo proveli među roditeljima uvidjeli smo zadovoljstvo roditelja ovom aplikacijom, na ne veliko oduševljenje djece. Naravno, nadzor roditelj postavlja i prilagođava razvoju djeteta. Kako dijete raste, raste i njegova svijest o potrebi sigurnosti na internetu nakon čega prestaje potreba roditelja da bude detektiv u virtualnom svijetu svog djeteta.

Similar Posts