Projekti

eTwinning i u našoj školi

eTwinning je zajednica škola u Europi koja nudi platformu za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem te platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

eTwinning promiče suradnju među školama u Europi putem upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a) i pružanjem pomoći, alata i usluga školama. eTwinnining također pruža besplatno i kontinuirano mrežno stručno usavršavanje za nastavnike.

Zašto?

Suradnja učitelja, učenika, škola, roditelja i lokalnih vlasti jedan je od najvažnijih elemenata eTwinninga. Na eTwinningu učitelji međusobno surađuju i organiziraju aktivnosti za svoje učenike. Imaju aktivnu ulogu, druže se, istražuju, donose odluke, poštuju jedni druge i uče vještine za 21 stoljeće. eTwinningovi projekti uključuju doprinos svakog člana tima.

eTwinning nudi mnoštvo prilika za stručno usavršavanje na europskoj razini svim članovima zajednice. Od iskusnih eTwinnera do novih članova, svatko ima priliku stručno se usavršavati na eTwinningu. U ovom poglavlju upoznat ćete se s raznim vrstama prilika i pronaći popis nadolazećih događanja.

Europske eTwinningove nagrade osmišljene su kao nagrada za izvanredne europske eTwinning projekte i pružile im maksimalnu vidljivost. Cilj je identificirati, proslaviti i promovirati inovativne prakse. Inicijativa su Europske komisije financirane iz programa Erasmus+ Europske unije.

eTwinningovi projekti promiču suradničko učenje: učenici uče jedni od drugih, komuniciraju, interaktivni su i tako se osjećaju odgovornim za vlastito učenje. Europski eTwinning projekt počinje s minimalnim sudjelovanjem dva učitelja iz različitih zemalja.

Kako to izgleda u našoj školi

Aktivno je u PŠ Stravča

Kao što svaka luda priča započinje sa “Mogle smo se prijavit!”, ,,Slažem se, zašto ne!”, tako je započela i priča o projektima.
Na internetu smo pronašle stranicu etwinning i počele istraživati.  Učiteljica Marjana već je i prošle godine sa kolegicom Anom Drašković sudjelovala eTwinning projektima ,,Na putu dobrote” i ,,Igram se i učim”.
Ove godine smo se odlučile za razne projekte: Dani jabuka, dani zdrave prehrane, Na putu dobrote, Slova su nova fora, Zabavna i kreativna učionica, 100. dan škole, Dan ružičastih majica.
Projekti su odličan spoj učenja, igre, zabave i odmak od svakodnevnice. Upravo je to bio i glavni razlog našeg prijavljivanja na njih. Prilikom planiranja vodili smo se mišlju da projekti moraju biti prilagođeni učenicima različitog uzrasta jer radimo sa 1., 2., 3. i 4. razredom. Učenici su veoma sretni kad im obznanimo da taj dan/ tjedan radimo na nekom projektu. Jako su uzbuđeni jer je u većini tih projekata uključeno sve ono što kod kuće možda sami ne rade – pravljenje kolača, izrada kruha i marmelade, različite igre, pisanje čestitki, rješavanje 100 zadataka i ostalog.
Projekti zahtjevaju puno truda i rada, no uz dobru organizaciju i osmijehe na licima učenika, sve je lakše! – rekla nam je Mia Zorić, učiteljica u Područnoj školi Stravča.

Dan ružičastih majica

Svakome dobro dođe odmak od rutine, a posebno učenicima u ovim neobičnim vremenima.
Najdraže im je kad rade ili izrade nešto svojim rukama – bilo to poklon za susjeda ili pak muffini ili slovo koje su naučili.
Dok sami izrađuju (naravno, uz pokoju uputu 🙂 postanu veoma važni. Zar nismo svi sretni kad naučimo nešto novo i kad se možemo pohvaliti s istim?

Mia Zorić, učiteljica razredne nastave

U projektnim aktivnostima svi se učenici osjećaju uključeno i uspješno, a to je najbolja motivacija za učenje. Iako iziskuju puno vremena i truda, kad učitelj jednom čuje:”Ovo je najbolji tjedan u školi ikad!” poželi to slušati stalno.

Marjana Jogunica, učiteljica razredne nastave

Prvašići matične škole kao najmlađi članovi

Kad sam čula za eTwinning, prvo sam promislila, opet „nešto novo“! Nakon kraćeg istraživanja otkrila sam da je stvarno „nešto novo“, ali i drugačije ( ja i Europa?).

Moram priznati da sam razmišljala cijelu školsku godinu, vagala, propitivala,… I hrabro odlučila prijaviti  moj razred, tadašnji 4.a, na projekt Na putu dobrote 2. eTwinningu me najviše privuklo rušenje zidova naše učionice!

U projekt smo krenuli puni ideja s ciljem da napravimo nekoliko malih promjena oko sebe, da pokažemo kako možemo i drugačije. Nažalost, radi epidemiološke situacije, bili smo upućeni na same sebe i naše najbliže. Bilo nam je žao što nećemo moći ponoviti radost čitanja božićnih priča s novim prvašima ili skupljanje slikovnica za vrtićane, aktivnosti koje smo proveli kao trećaši.

Ipak, složiti sve ideje u 20 dana bilo je najteže, ali naš rad i trud se višestruko isplatio. Uz puno smijeha i zabave  na krilima dobrote i kreativnosti, na kraju smo bili radosni i ponosni na sve ostvareno.

Ove školske godine s mojim učenicima 1.a razreda priključili smo se ponovo eTwinningu s projektima Na putu dobrote 3. i 100. dan škole. Iako smo najmanji i najmlađi u školi, pokazali smo veliko srce i raznim aktivnostima ostvarili cilj projekta u danima prije Božića. Najdraže nam je bilo kad smo slatkišima i slikovnicama obradovali vrtićane. Na naš poticaj odvija se i sakupljanje hrane za Azil životinja na Žarkovici.

Projekt 100. dan škole poklopio nam se s Valentinovom i Engleskim jezikom, što je obogatilo naše znanje, jer smo surađivali s teachericom Matijanom Pešordom koja nas je iznenadila zanimljivim prezentacijama.

I eto nas na kraju, tj na početku novih ideja, suradnje i projekata. Nadam se da će moje pozitivno iskustvo biti nekome inspiracija za priključivanje eTwinning platformi. Suradnja s vršnjacima diljem Europe, istraživanje, proširivanje vlastitih vidika, morate priznati, zvuči jako primamljivo. Sretno!

Marija Vlahusin, učiteljica razredne nastave

Učenici 1. a razreda
u knjižnici na čitanju
božićne bajke
Svjetski dan kravate u 1. a

Sudjeluje i PŠ Komaji

Radim u područnoj školi sa malim brojem učenika tako da nam projekti kao dio nastave nisu nepoznanica, ali uvijek nedostaje ideja za nešto novo i drugačije.

Na nagovor kolegice sam se uključila u eTwinning i tamo pronašla to nešto novo i drugačije. Izabrala sam projekte Na putu dobrote i Igram se i učim. Od ponuđenih prijedloga izabrali smo ono, što nama kao kombiniranom odjelu, najviše odgovara. Uspjeli smo povezati ideje s eTwininninga s našim željama i očekivanjama tako da smo na kraju svi bili i više nego zadovoljni. Uvijek nam je bilo zanimljivo pogledati primjere dobre prakse i ostalih sudionika kako bismo se uvjerili da smo na pravom puta, a pokazalo se da i „ mi imamo svoga konja za utrku”.

Ukratko, učenici rado sudjeluju u projektima, uvijek se nešto novo nauči, suradnja između učenika i učitelja te samih učenika se podiže, kako bi se danas reklo, na neki viši „level”.

Ana Drašković, učiteljica razredne nastave

Obilježavanje Svjetskog dana igre

Similar Posts