Novitate Veliki odmor

Ravnopravnost spolova u poslovnom svijetu

U jednom osmom razredu održana je debata na temu “Ravnopravnost spolova u poslovnom svijetu. Što su učenici zaključili, odnosno jesu li muškarci i žene u mogućnosti obavljati iste poslove pitali smo Lauru Mulić.

Ovaj mjesec je u 8.a razredu održana rasprava na temu ”Ravnopravnost spolova u poslovnom svijetu”. Rasprava je imala dva tima – za i protiv te petero sudaca. Tema je unaprijed dogovorena pa su se članovi timova imali priliku pripremiti za tezu koju su zastupali. Tim sudaca pozorno je promatrao tijek rasprave te imao zadatak presuditi tko je bolje obranio svoju tezu. 

Prvi argument iznosi tim ZA, na koji je tim PROTIV odmah imao prigovor. Suci su zaključili da, tijekom prvog dijela rasprave, nijedna strana nije iznijela činjenice, već su samo iznosili svoje mišljenje. 

Dok je tim ZA tijekom rasprave iznio nekoliko činjenica poput: ”Muška anatomija je u pravilu jače izgrađena, no to ne znači da žene ne mogu raditi iste poslove kao muškarci.”, tim PROTIV je nastavio iznositi vlastita mišljenja koja ne moraju biti nužno točna. Iako je tim ZA nekoliko puta, umjesto činjenica, iznosio i svoja mišljenja, bili su točniji i bolje su obrazložili svoje argumente, nego tim PROTIV. Nakon živahne rasprave, pobjedu je odnijela ekipa ZA. Dakle, zaključili smo da su muškarci i žene ipak ravnopravni i u mogućnosti obavljati iste poslove.

Učenicima se jako svidio ovakav način sata i voljeli bi to ponoviti. 

Napisala: Laura Mulić, 8.a

Similar Posts